Nudging

Vorige week had ik het over gedragsbeïnvloeding. Een andere manier om gedrag te beïnvloeden is het inzetten van nudges. Nudges zijn eigenlijk kleine duwtjes in de rug om het gewenste gedrag te bevorderen.

Zo kent iedereen wel de vlieg in het urinoir, maar er zijn bijvoorbeeld ook gemeentes die kleine tuintjes aanleggen rondom de afvalcontainers, zodat mensen de zakken niet meer naast de containers zetten. Of natuurlijk het overduidelijke voorbeeld op de foto. Nudging geeft tal van mogelijkheden, ook op het gebied van veiligheid.

Wil je hiermee aan de slag? Bepaal dan eerst het specifieke gedrag dat je wilt veranderen en ga na waarom mensen dit gedrag vertonen. Probeer dan praktische oplossingen te bedenken en experimenteer hiermee om te kijken wat werkt in jullie situatie.

Heb je hierbij hulp nodig? Stuur me dan gerust een berichtje!

Eén antwoord op “Nudging”

Reacties zijn gesloten.