Focus, focus, focus

Je kent het wel… je hebt honger en je ziet overal lekker eten of je hebt liefdesverdriet en het enige wat je ziet zijn verliefde stelletjes. Om gek van te worden!

We ‘zien’ grotendeels alleen de dingen die op dat moment relevant voor ons zijn of waar onze aandacht naar uitgaat. Veel andere dingen om ons heen zien we niet (meer)! Ons brein filtert namelijk alle informatie die binnenkomt en dat is maar goed ook, want anders zouden we letterlijk gek worden van deze informatie.

Als het gaat over veiligheid, dan is het goed om hier rekening mee te houden. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met veiligheidsrondes, geef je medewerkers dan de opdracht om alleen hier de focus op te hebben. Laat ze dus met een spreekwoordelijke ‘veiligheidsbril’ rondlopen.

Wat ook kan helpen is om medewerkers van andere afdelingen te betrekken de veiligheidsrondes. Met name als je lang op een bepaalde plek werkt, zie je de gevaarlijke situaties namelijk niet meer. Je bent eraan gewend en het is blijkbaar niet meer interessant voor je (onbewuste) brein. Collega’s van een andere afdeling hebben een ‘frisse blik’ en zijn minder gewend aan de risico’s op de werkvloer. Door samen even bewust stil staan bij de situatie, kunnen de beste verbeteridee├źn ontstaan.