Techniek, organisatie en gedrag

In het leven draait het om balans, dat is in veiligheid niet anders. Als het gaat om het nemen van maatregelen om veiligheidrisico’s af te dekken, dan wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen technische maatregelen, organisatorische maatregelen en maatregelen gericht op gedrag.

Het is belangrijk is om hier een goede balans in aan te brengen. Je vertrouwt natuurlijk niet alleen op het gedrag van de medewerker als de machine niet veilig is.

De technische basis moet goed zijn, maar het is ook erg belangrijk om oog te hebben voor gedrag en het menselijke aspect. Want juist in afwijkende situaties zoals bij storingen komt het er vaak op aan wat je medewerkers doen.

Interview voor De Veiligheidskundige

Onlangs kreeg ik de vraag of ik mee wilde werken aan een interview voor de nieuwsbrief van De Veiligheidskundige. Tuurlijk, zei ik direct!

Volgens mij is het een heel leuk en interessant stuk geworden, dus ga het zeker lezen! Via de link kun je deze nieuwsbrief (september) openen en je meteen ook inschrijven voor de toekomstige nieuwsbrieven.

https://www.deveiligheidskundige.nl/vk-kennis/nieuwsbrievenarchief?utm_content=bufferf367e&utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=buffer

Het nemen van risico’s

Als we het hebben over het nemen van risico’s, dan kunnen mensen verschillende ideeën hebben bij risico’s. Ikzelf vind skiën bijvoorbeeld in de meeste gevallen doodeng, vooral een rode of zwarte piste. En toch slepen we ons ieder jaar weer in de stoeltjesliften en nemen we bewust het risico.

In de theorie is risico niet meer dan de kans dat iets misgaat (toch redelijk aanwezig bij skiën) x het effect (gebroken been?) x blootstelling (doe je het maar 1x tijdens de wintersport of sta je alle dagen continu op de latten?). Toch voelt dit in de praktijk soms anders. De perceptie van het risico is vaak anders dan dat het in de praktijk is.

Het grootste verschil zie je naar mijn idee naar voren komen in het bedrijfsleven bij ‘de oude rotten in het vak’ en ‘de jonge honden’. Nieuwe (jonge) medewerkers zijn nog heel gevoelig voor risico’s, waar de ervaren medewerkers niet meer zo schrikken van de bekende risico’s. Door deze groepen samen te brengen, kan er ontzettend veel van elkaar geleerd worden.

Focus, focus, focus

Je kent het wel… je hebt honger en je ziet overal lekker eten of je hebt liefdesverdriet en het enige wat je ziet zijn verliefde stelletjes. Om gek van te worden!

We ‘zien’ grotendeels alleen de dingen die op dat moment relevant voor ons zijn of waar onze aandacht naar uitgaat. Veel andere dingen om ons heen zien we niet (meer)! Ons brein filtert namelijk alle informatie die binnenkomt en dat is maar goed ook, want anders zouden we letterlijk gek worden van deze informatie.

Als het gaat over veiligheid, dan is het goed om hier rekening mee te houden. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met veiligheidsrondes, geef je medewerkers dan de opdracht om alleen hier de focus op te hebben. Laat ze dus met een spreekwoordelijke ‘veiligheidsbril’ rondlopen.

Wat ook kan helpen is om medewerkers van andere afdelingen te betrekken de veiligheidsrondes. Met name als je lang op een bepaalde plek werkt, zie je de gevaarlijke situaties namelijk niet meer. Je bent eraan gewend en het is blijkbaar niet meer interessant voor je (onbewuste) brein. Collega’s van een andere afdeling hebben een ‘frisse blik’ en zijn minder gewend aan de risico’s op de werkvloer. Door samen even bewust stil staan bij de situatie, kunnen de beste verbeterideeën ontstaan.

Aanspreken op gedrag

Snel nog even iemand aanspreken en dan nog sneller weer door! Iemand aanspreken op gedrag kan best effectief zijn, maar bedenk je wel wat het doel is. Ben je bezig met je verplichte wekelijkse veiligheidsronde waarbij je minimaal 3 mensen moet aanspreken of ben je écht geïnteresseerd in het gesprek?

Het kan veel effectiever zijn om na te gaan wat de reden achter het gedrag is. Wat is het voordeeltje voor de medewerker om dit gedrag te vertonen? Om daarna te kijken of je dit kunt ombuigen naar veilig gedrag! #veiligheid #veiligheidscultuur #veiligwerken

Mannen, autorijden, zelfoverschatting én veiligheid

Waarom ben jij beter dan de rest?

Als we iemand vragen naar zijn skills op het gebied van autorijden, dan is zo’n 80% van mening dat hij/zij toch echt beter kan rijden dan het gemiddelde! Wiskundig gezien kan dit natuurlijk niet, maar toch denken de meeste mensen dat ze behoorlijk goed zijn in hun baan en dat ze behoren tot de meest aardige en eerlijke personen binnen een groep. Zelfoverschatting dus!

Als vrouw kan ik natuurlijk zeggen dat dit een mannending is, maar dit kan ik helaas niet wetenschappelijk onderbouwen 😊

Heeft dit nu te maken met veiligheid? Jazeker, overschatting is een belangrijke oorzaak bij onveilige handelingen en het is goed om je hier bewust van te zijn.
#veiligwerken #veiligheidscultuur #veiligheid

Courage for safety!

De moed hebben om iets te doen en zo de situaties veiliger maken, daar gaat het in veel gevallen om! Jezelf zo veilig voelen binnen het team of de organisatie dat je de keuze ook durft te maken.

Voordeel behalen

Veel van ons gedrag komt voort uit het halen van voordeeltjes. We rijden allemaal wel eens te hard en we snoepen terwijl we weten dat het beter is om het niet te doen.

Ook op het gebied van veiligheid, zien we vaak dat mensen regels overtreden voor snel gewin:

  • iets gaat sneller
  • iets kost minder moeite
  • de medewerker wil zijn leidinggevende er niet meer lastigvallen

Maar als het mis gaat…. Was het dan wel echt een voordeel? Als je hiermee aan de slag wilt gaan, is het raadzaam om te kijken welke voordelen er liggen achter het gedrag dat je wilt veranderen. Kijk samen welke veilige werkwijze mogelijk is en wat de voordelen hiervan zijn. #veiligheid #veiligwerken #veiligheidscultuur